Buurtpreventisten zorgen voor veiligheid

Ali Maatman en Marjon de Waard werken als buurtpreventist. Beiden wonen in De Riet en beiden zochten naar een zinvolle besteding van hun beschikbare tijd. Die vonden ze bij Buurtpreventie Almelo Zuidoost.

Samen werken aan de wijkveiligheid voor bewoners door bewoners. Dat is wat Buurtpreventie Almelo Zuidoost doet. Vier jaar geleden is deze organisatie opgericht door stadsdeelcoördinator Mirjam ten Voorne van de gemeente Almelo en wijkagent Gert Van Maanen. De buurtpreventisten lopen één avond per week hun ronde door De Riet. Ze zijn de oren en ogen in de buurt. Bijzonderheden die de veiligheid en leefbaarheid in gevaar brengen, geven ze door aan hulpverlenende instanties zoals de gemeente Almelo en de woningcorporaties.

Voorbeelden

Buurtpreventist Marjon de Waard vertelt hoe de avonden verlopen. “We luisteren goed naar de mensen en waar we kunnen, helpen we. Bijvoorbeeld door contact op te nemen met een hulpverlenende instantie als ze meerdere malen een vraag hebben neergelegd en daar geen antwoord op komt. Zo hebben we verlichting geregeld bij het monument aan het Van Dronkelaarplein op verzoek van de oudere bewoners. We werken ook preventief. Dus waarschuwen we mensen als we inbraakgevoelige situaties zien zoals een afvalcontainer die staat bij een schutting, een ladder bij een open raam of een slecht beveiligde caravan voor de deur. Ook waarschuwen we bij gevaarlijke situaties. Dat kan al veroorzaakt worden door een kapotte lamp waardoor een uitstekende stoeptegel in een donker hoekje niet te zien is en mensen er hun nek over kunnen breken. De reacties zijn altijd positief en vriendelijk. Onze tips worden gewaardeerd en werpen hun vruchten af.”

Veiligheid

“We dragen altijd een mobiel bij ons en staan rechtstreeks in contact met de politie. In beginsel werden we daardoor gezien als verklikkers van de politie. Dat is een totaal verkeerd beeld. Bij het zorgen voor een veilige en leefbare buurt staan de politie ons juist in positieve zin terzijde en assisteert ons als dat nodig is. Als we agressief benaderd worden, doen we een stap terug en bellen we de politie ook. Bij spoed naar 112 want we moeten ook denken aan onze eigen veiligheid. Wij zijn ook maar gewoon burgers, die iets voor andere burgers willen doen.” Inmiddels voelt ze zich volledig geaccepteerd. “Mensen stappen op ons af, geven tips of vragen om advies. Het is heel mooi om te zien hoe goed dat werkt.”

Coördinatie

Buurtpreventie heeft haar onderkomen in de locatie van de Twentse zorgorganisatie Aveleijn in De Riet. Buurtprevensist Ali Maatman: “De buurtpreventisten verzamelen bij Aveleijn voor ze hun wekelijkse ronde beginnen en ik doe er mijn coördinerend werk. Ik maak bijvoorbeeld de werkroosters in overleg met de wijkagent, want we mogen alleen lopen als de politie in de wijk surveilleert. We lopen onze ronde ’s avonds tussen zeven en tien. Dat is nu nog de dinsdag. En altijd in koppels van twee, dat is voor de veiligheid. De informatie die de buurtpreventisten aan het eind van hun ronde mee terug nemen naar kantoor, verzamel ik en als daar actie op nodig is, stuur ik die door naar de desbetreffende instanties met het verzoek de melding in behandeling te nemen. Daarnaast informeer ik belangstellenden over het werk van de Buurtpreventie en werk ik mensen in.”

Door weer en wind

Ali Maatman en Marjon de Waard doen hun werk bij de Buurtpreventie Almelo Zuidoost met veel plezier. Marjon zocht na haar verhuizing van Rotterdam naar Almelo een manier om haar nieuwe buurt te leren kennen en contacten te maken. Ali Maatman wilde als alleenstaand ouder zonder werk graag iets voor de maatschappij betekenen. “Ik had direct een goed gevoel bij dit project. Het is fijn als je elkaar als buren kunt helpen als het nodig is.” Lachend: “Alleen is mijn buurt door dit werk wat groter geworden.” Marjon ziet ook nog een voordeel in het buiten werken. “Het is gezond. Ik kan ook elke week naar de fitness gaan, maar door weer en wind lopen voelt beter. En ik beteken ook nog iets voor een ander.”

Buurtpreventist zijn, iets voor u?

Ali Maatman: “Inmiddels hebben twaalf buurtpreventisten zich aangesloten bij Buurtpreventie Almelo Zuidoost. Maar we zoeken nog meer vrijwilligers, zodat we vaker dan een keer per week kunnen lopen en ons werkgebied kunnen uitbreiden. Mensen die graag iets willen doen voor hun buurt en graag contact maken, zijn welkom voor een gesprek. Ik wil ze graag vertellen over dit mooie en belangrijke vrijwilligerswerk.” Leeftijd is niet van belang. Wel dat u betrokken bent en vertrouwelijk met persoonlijke informatie kunt omgaan. U wordt vooraf gescreend door de politie, want u mag natuurlijk geen strafblad hebben. “Mensen die belangstelling hebben, kunnen bellen naar 06 186 282 71 of een e-mail sturen naar Buurtpreventie Zuidoost .” Heeft u vrienden of familie in Almelo Zuidoost of gaan uw kinderen er naar school? Ook dan kunt u buurtpreventist worden in De Riet.

Tip van de buurtpreventisten

  • Valt u iets op in uw straat, buurt of wijk dat afwijkt van het normale, aarzel niet en bel direct de politie 0900 8844.
  • Als er een dringende situatie is, bel dan 112.
  • Bent u een tijdje niet thuis, vraag uw buren een oogje in het zeil te houden.
  • Doe altijd aangifte van diefstal of een poging daartoe.

Bron: woonlijn.nu